Varainhankinta – kenelle ja miten?

Varainhankinta

Varainhankinta on yhdistyksen, urheilujoukkueen tai koululuokan tapa hankkia varoja toimintaansa. Se mahdollistaa hankintojen tekemistä ja tapahtumien järjestämistä, joihin yhdistyksellä ja sen jäsenillä ei muuten olisi varaa. Aktiivisen seuran ei tarvitse kerätä kaikkia varoja jäseniltään tai junioreiden vanhemmilta, joten rahaa saadaan toimintaan enemmän tekemällä varainhankintaa.

Kuka voi tehdä varainhankintaa?

Varainhankintaa voivat tehdä kaikki rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset sekä koululuokat. Yleishyödyllisiä yhdistyksiä ovat esimerkiksi urheiluseurat, jotka toimivat yhteiseksi hyväksi eikä niiden toiminta kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin. Käytännössä suurin osa yhdistyksistä täyttävät nämä kriteerit, sillä niiden jäseniksi voi liittyä kuka vain. Yhdistysten varainhankintaa ei tietyin ehdoin katsota elinkeinotoiminnan tuloksi, jolloin varainhankinnan tuotot ovat verovapaita. Koululuokkien varainkeruun tuotot ovat pääsääntöisesti aina verovapaita. Olemme käsitelleet varainhankinnan verotusta tässä artikkelissamme.

Miten varainhankintaa tehdään?

Perinteisesti varainhankintaa tehdään hyödykemyynnillä eli myymällä vessapaperia, saippuaa tai makeisia. Lisäksi talkootyöllä voidaan saada varoja seuran toimintaan. Viime aikoina perinteinen varainkeruu on menettänyt suosiotaan, koska ihmiset ovat kiireisempiä kuin ennen ja harrastukseen liittyvät talkoot, leipomiset, ovelta ovelle vessapaperin myynti ja muut aktiviteetit nähdään rasitteena. Monet yhdistysten jäsenet ovatkin valmiita maksamaan suurempaa jäsenmaksua välttääkseen työlään varainhankinnan, mutta kaikilla jäsenillä siihen ei ole mahdollisuutta, joten varainhankinnan uudistaminen ja mielekkääksi tekeminen on entistä tärkeämpää.

Uudet tavat syrjäyttävät vanhat menetelmät

Uusi suosittu tapa tehdä varainhankintaa on myydä tuotteita verkkokaupan kautta. Varainhankkija.fi-palvelussa yhdistykset, urheilujoukkueet sekä koululuokat saavat oman, maksuttoman varainhankintakaupan, jonka kautta tehdyistä ostoista se saa palkkion. Varainhankintakaupan avulla vanhempien ei tarvitse enää osallistua yhteisiin talkoisiin tai myyjäisiin, vaan kukin voi myydä tuotteita netissä. Tuotteita ei tarvitse itse edes toimittaa, vaan Varainhankkija.fi-palvelu toimittaa ja rahastaa kaikki tuotteet joukkueen puolesta. Luo oma varainhankintakauppanne syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.


Täytä sähköpostiosoitteesi, niin saat oman varainhankintakaupan kokeiltavaksi: